ajánlatkérés

HOGYAN KÉSZÜL

►Hagyományos zsaluköves medencék kulcsra kész kivitelezése:

►Vállalkozásunk egyik alap pillére a zsalukőből, ill. passzív szigetelési rendszerrel kivitelezett  medencék kulcsra kész építése.

A zsaluköves, illetve passzív szigeteléssel (thermo blockisostone, styropor®) kivitelezett  fóliás medence a medenceépítés egyik legkedveltebb kivitelezési formája. Egyedi méretű és alakú fóliás medencéket lehet készíteni betonszerkezet építésével, például zsalukövek és szigetelőelemek felhasználásával. Készítünk sűlyesztett valamint feszített és ritkaság számba menő álfeszített víztükrű medencéket is. A megfelelő építészeti munkák elvégzése után ezekbe a medencékbe a helyszínen készítjük el a vízzáróságot biztosító fóliabélést, ami alá a simított cementrétegen, dry vet háló felkasírozásán túl, terfil (geotextilia) bélést készítünk az esetleges mechanikai sérülések megakadályozására. A fólia színe, vastagsága, felületi mintázata tetszés szerint változtatható, később újraburkolható. Megfelelő építési feltételek mellett beltéri medencének is javasolható, mivel az erős fólia a vízzáróságot tökéletesen biztosítja. A vízmélység szabadon választható, belső és külső akár a legbonyolultabb lépcsők megépítése sem okoz gondot. A lépcsőket speciális csúszásmentes fóliával látjuk el, így biztonsággal használhatóak.

►Hogyan készül a medence?

(példaépítés egy hagyományos zsalukőfalból épűlt feszített és sűlyesztett víztükrű medencére)

►KITŰZÉS:

 • az egyik legfontosabb lépés, a kiválasztott medenceforma és méretezés után a medence pontos helyének kitűzése.
 • a kitűzést alapos földmérés, és a szintek pontos megadása jellemzi. Figyelemmel kell lenni a védőtávolságokra, a közművek elhelyezkedésére, a megközelíthetőségre, a későbbi fedés letolhatóságára, amiről felméréseink alatt pontos tájékoztatást nyújtunk.

►FÖLDBLOKK KIEMELÉSE:

 • A terep adottságaihoz illeszkedően választjuk ki a számításba vehető földmunkavégzést biztosító gépeket. Legkisebb markolónk 1.7 T súlyú 114 cm széles,  (lenti kép) míg középmarkolónk 5.5 Tonnával bír. (fenti kép) Bob Cat gépünk "kis kanalas",  165 cm szélességü. Ahol nincs lehetőség gépekkel felvonulni, ott esetenként kézi erővel történik a munka kivitelezése.
 • Nincs olyan terep ahol még nem jártunk. Munkáinkat sok esetben megnehezíti a pontatlanul betájolt  közműhálózat,  a talajvíz, sziklás terep, rendezetlen rézsűk, omlós kötetlen talaj. Találkoztunk háborús relikviákkal, és sok esetben elfeledett műtárgyakkal  sőt, légoltalmi  pincével is. 
 • Folyamatosan szintezünk, mérünk, így elkerülhetőek a mélyre, ill. laposra ásások. A pontos párhuzamok és szintek megadásával jelentős sódert, ill. betonmennyiséget takarítunk meg. 
 • Fontos megjegyezni, hogy míg a földblokk kiemelést kötött mennyiségben, addíg az elszálításra, vagy tereprendezésre szánt földmennyiséget lazulva adjuk meg  így konténeres, vagy teherautóval végzett elszállítás esetén elkerülhetőek a félreértések.

►SÓDERÁGY ÉPÍTÉSE:

 • Sokan ezt a munkafázist nem tartják kellő megbecsülésben. Nem csak kellő és tömör szintet nyerünk a későbbi betonozásokhoz, nem csak az optimalizált  építési magasság elérése a cél.
 • A legfontosabb feladata, olyan réteg készítése, mely kellő alátámasztást nyújt a betonmunkálatokhoz, ill. a talajmozgások, és  talajvíz áramlás esetén is kellő, el nem mosható alátámasztást biztosít.

►SZERELŐBETON ÉPÍTÉSE:

 • Neve is tartalmazza feladatát. Ezen a betonrétegen történik a szerelés. Szerelés alatt értjük a vasalások elkészítését, a szerelvények elkötését, beépítését, alátámasztását.  Sokan megtakarítás ürügyén kiveszik a költségvetésből. 


►A VASBETON LEMEZHEZ  szükséges vasszerelés elvégzése a szerelőbetonon, szerelvények beépítése:

 • A képen látható alsó vashálóra kötjük jelen esetben a feszített víztükrű medencékhez szükséges padlóbefúvókat. Az alsó és felső vasháló közé építjük be a merevítést szolgáló hidakat, valamint hozzá kötjük a függőleges vasakat is különös figyelemmel a sarkokra.
 • Kisebb medencék esetén a betonhálót egyszeresen középre öntjük be, míg az ennél nagyobb méretűeket duplán vasaljuk.
 • A szerelvények csőszakaszait bilincsekkel rögzítjük, így a meghajló hálók esetén a szakaszok biztonságban vannak.

►VASBETON LEMEZ ÖNTÉSE:

 • általában mixerbetonnal végezzük, szükség esetén pumixet, vagy külön, pumpát rendelünk a helyszínre.
 • betonminőséget a talajviszonyok, a medence méretével, térfogatával összefüggő terhelések határozzák meg.


►ZSALUKŐFAL ÉPÍTÉSE  ( támfalak építése )

 • megfelelő magasságban történik a beépítő elemek behelyezéséhez szükséges védőcsövek elhelyezése és rögzítése.
 • fontos szempont a szükséges építési magasság megadása mint a világító testeknél, mint a befúvó elemeknél.


►Medencefej elkészítése:

 • a feszített víztükörnél függőleges sorfutó vasakkal merevítünk ( ide kerül a vályú ) a sűlyesztett víztükörnél hosszanti vasalással készítjük a kiegyenlítő betont.

►A  falak vakolása: 

 • vakolását simítását cementbázisú mészkőmentes habarccsal, vakolóháló, vagy Dry-vet háló segítségével  legtöbb esetben fagyálló flexibilis csemperagasztóval végezzük.

►LÉPCSŐK ÉPÍTÉSE

 • A lépcső formájának kiválasztását  ha az a medence síkjából nem ugrik ki,  kisebb kompromisszumok árán megteheti utólagosan akár a kiépített szerkezet esetén is.

►A BEFEJEZETT KŐMŰVES MUNKÁLATOK UTÁN:

 • megkezdődik a geotextilia illesztése, a  választott fólia felhegesztése. Elvégezzük a lépcsők csúszásmentesítését, az élek és illesztések folyékony fóliával történő feltöltését.

►Fóliázásokkal egyetemben megtörténik a gépházban a szerelés, valamint a szerelvények összekötése a gépházzal ( szűrő, fűtés, stb. )

►A medencefejre felkerülnek az ún. bálnakövek ( szegélykövek )

►Elkészülnek a járdák, burkolatok

►Kész a medence