ajánlatkérés

MEDENCE ÉPÍTÉS

►Legyen a medencéje divatos:

►Újdonság:  Passzív medenceszigetelési rendszerek,

STYROPOR® és THERMO-BLOCK®  medencetestek

►Teljes kőrű szolgáltatáskörrel állunk megrendelőink rendelkezésére a medencék építése, kialakítása és kiszolgálása területén, magánszemélyeknek, és közületeknek

►VÁLLALJUK:

 • Hagyományos zsaluköves medencék kulcsra kész kivitelezését
 • Styropor® KWAD Stone P-25  és Isostone kiváló hőszigetelő tulajdonságú medencék kulcsra kész kivitelezését
 • Klasszikus monolitbeton szerkezetű, hidegburkolatú (üvegmozaik) medencék kulcsra kész kivitelezését
 • Medencék tavaszi nyitását, téli zárását, tisztítását, folyamatos karban és üzemben tartását
 • Tervezési, Engedélyeztetési eljárások lebonyolítását, statikai és hidraulikai tervek elkészítését, vízjogi engedélyek beszerzését, valamint Műszaki és szakmai segítség nyújtását
 • Általános információk: Mi szükséges egy medence építéséhez,

Ha folyamatosan halad lefelé, minden menüpontra pontost választ kap, így kérjük figyelmesen olvassa el a teljes tartalmat, és ha maradt még kérdése, azt írja meg nekünk

A fedési eljárások bemutatására külön menüpontot szerkesztettünk. Kérjük, nyissa meg a MEDENCEFEDÉS fejezetet

Kérjen ajánlatot

►Hagyományos zsaluköves medencék kulcsra kész kivitelezése:

A zsaluköves fóliás medence a medenceépítés egyik legkedveltebb kivitelezési formája. Egyedi méretű és alakú fóliás medencéket lehet készíteni betonszerkezet építésével, például zsalukövek felhasználásával. Készítünk sűlyesztett valamint feszített víztükrű medencéket is. A megfelelő építészeti munkák elvégzése után ezekbe a medencékbe a helyszínen készítjük el a vízzáróságot biztosító fóliabélést, ami alá a simított cementrétegen, dry vet háló felkasírozásán túl, terfil (geotextilia) bélést készítünk az esetleges mechanikai sérülések megakadályozására. A fólia színe, vastagsága, felületi mintázata tetszés szerint változtatható, később újraburkolható. Megfelelő építési feltételek mellett beltéri medencének is javasolható, mivel az erős fólia a vízzáróságot tökéletesen biztosítja. A vízmélység szabadon választható, belső és külső akár a legbonyolultabb lépcsők megépítése sem okoz gondot. A lépcsőket speciális csúszásmentes fóliával látjuk el, így biztonsággal használhatóak.

Az ilyen módszerrel készített medencék előnyei:

 • Könnyen kivitelezhető
 • Közepes ár, a szerkezetnek csak statikailag szükséges megfelelnie, nincs szükség drága zsaluzatra, vasalatra, valamint a betonozás több lépcsőben kivitelezhető.
 • A burkolatot adó fólia javítható, akár 24 órán belül cserélhető
 • Maximális formagazdagság
 • Könnyed átépítési lehetőségek

Hátrányok:

Csempével, geressel, üvegmozaikkal (hidegburkolatokkal) nem burkolhatóak, nem festhetőek, mivel a felhasznált betonszerkezet nem tekinthető vízzárónak, csak statikailag megfelelő. Vasalása nem teszi lehetővé a repedésmentességet.

►Styropor® KWAD Stone P-25,  Isostone és Thermo-block  kiváló hőszigetelő tulajdonságú medencék kulcsra kész kivitelezése:

Korunk elvárható követelménye az energia megtakarítás, és a környezettudatos életmód, ami lassan életstílusunkká válik, beépül gondolkodásunkba. Senki sem szeretné a medencéjébe integrált költséges energiát környezetébe kidobni, hasznosítatlanul veszendőbe menni.

Az építési rendszerek polisztirol alapanyagú falazóelemekből állnak, így hőszigetelő képességük kimagaslóan jó. A különböző méretű, egymással összekapcsolható elemek segítségével könnyen, egyszerűen és gyorsan kiválló hőtartó képességű medencék alakíthatóak ki. A kezdeti talán magasabb építési költség hamar megtérül, és nem utolsó sorban tettünk is valamit környezetünk megóvásáért.

Kérjen ajánlatot

Az ilyen módszerrel készített medencék előnyei:

 • kíválló hőszigetelés, hőtartás
 • gyors, tiszta, csendes kivitelezés
 • nagy formagazdagság
 • fűtés nélküli gyors felmelegedés egyszerű fedéssel is
 • fagybiztos medencetest
 • talajvízzel szemben ellenállóbb a csaknem hermetikus zárást biztosító modulok révén
 • a felvitt fóliaburkolat tartósabb, időtállóbb

Hátrányok:

Csempével, geressel, üvegmozaikkal (hidegburkolatokkal) nem burkolhatóak, nem festhetőek, mivel a felhasznált szerkezet nem tekinthető tökéletesen vízzárónak, vasalása nem teszi lehetővé a repedésmentességet, csak statikailag megfelelő.

►Klasszikus monolitbeton szerkezetű, hidegburkolatú (üvegmozaik) medencék kulcsra kész kivitelezése:

A legköltségesebb kivitelezési mód. Ennél a megoldásnál nincs kompromisszum, semmilyen szinten sem szabad költségcsökkentést erőltetni az alapanyagok megválasztásánál. A medencék falvastagsága minimum 25 cm, amit vízzáró betonozással, megfelelő repedésmentes vasalással szükséges elkészíteni. A vízszintes betonlemez és a függőleges falazat közé duzzadó műanyag betét, ismertebb nevén duzzadószalag kerül. A függőleges falazat vasalását már a fenéklemezzel összekötve szükséges elvégezni, és a kiöntést minden esetben zsalutáblák közé tesszük. A hidegburkolatok alá, annak dacára, hogy az elkészült medencetest vízzárónak minősül, megfelelő minőségű műgyanta bázisú szigetelést készítünk.

Kérésre teljes technológiai és építési utasítást küldünk.

Az ilyen módszerrel készített medencék előnyei:

 • gyakorlatilag örök életűek
 • attraktív megjelenés
 • gazdag formavilág
 • kimeríthetetlen színvilágú és formagazdagságú burkolatok

Hátrányok:

 • magas bekerülési költség
 • a technológiákból adódó hosszú kivitelezési idő
 • nagy kivitelezési tér
 • nagy építési fegyelem, ami talán nem is tekinthető hátránynak

►Medencék tavaszi nyitása, téli zárása, tisztítása, folyamatos karban és üzemben tartása:

A medencetulajdonosok fő problémája, kellő ismeret, vagy idő hiányában medencéjének karbantartása, gondozása. Rohanó világunkban a kellő szaktudás megszerzése, és a medence optimális vízminőségének beállítása sokszor komoly, időigényes tanulási folyamat.
Hibázásaikat nem minden esetben kívánják vízleengedéssel, és új feltöltéssel kompenzálni, nem beszélve a víz áráról, környezetünk védelméről és az elpazarolt vegyszermennyiségről. Legfőbb gondot az algásodás, a vízkeménység és az optimális pH beállítása valamint a vízvonalcsík szakszerű eltávolítása okozza. Hagyja, hogy segítsünk, és mi megtanítjuk a helyes folyamatra. Szerződést köthet velünk, egy teljes évet átfogó a téliesítést, tavaszi beüzemelést, heti és havi karbantartást magába foglaló medencegondozásra.

Kérjen ajánlatot

►Medencék téliesítése, téli és szolár takarók gyártása, tavaszi nyitása:

A tél, és vele együtt a fagyok közeledtével medencénket téliesíteni szükséges. A téliesítéssel elkerülhető a medence burkolatának károsodása, a gépészet és csőrendszer esetenkénti elfagyása. A szakszerűtlen kezelés súlyos károkhoz vezet, és legtöbb esetben garanciavesztéssel jár. Súlyos tévhit, hogy a medencéből, a csőrendszerből, és a szivattyúról leengedett vízzel medencénk átvészeli a fagyot. Ez csak a beltéri, és a kültéri állandó fűtéssel rendelkező medencékre igaz. A medence falára, a párát felvett betonszerkezet és maga a vízfelszín fagy esetén nyomást gyakorol, amely a fólia maradandó alakváltozását, és esetenként a szilárd burkolat leválását, károsodását okozhatja. Vízzel telítve, a fagy nyomása a szerkezetet veszélyezteti. Mindezeket elkerülhetjük úgynevezett fagytestek szakszerű behelyezésével, és vízzsákokkal feszített speciális takaró felszerelésével. A befúvókat, élményelemeket, fölözőszűrőket stb. szintén egyedi dugókkal zárjuk, így a csőrendszerből a víz biztonságosan leengedhető, a vízutánpótlás kizárható. A szivattyú, és egyéb műszaki elemeket karbantartjuk, száraz lehetőleg temperált helyen helyeztetjük el. A víz minőségének romlását vegyszerezéssel csökkentjük. A takaró szöveterősítésű, esztétikus, több színben gyártott.

Tavasszal a folyamatot megfordítjuk. A téliesítés eszközeit letisztítva elhelyezzük, a takarókat fertőtlenítjük, elmossuk. A műszaki berendezéseket visszakötjük, és a szerelvények nyomáspróbája után beüzemelünk. A medencét friss vízzel töltjük üzemi szintig, és az elsődleges vegyszerezést elvégezzük.

►Tervezési, Engedélyeztetési eljárások lebonyolítása, statikai és hidraulikai tervek elkészítése, vízjogi engedélyek beszerzése, valamint Műszaki és szakmai segítség nyújtása.

A jogszabályok értelmében ránk is, mint kivitelezőkre, ill. a lakossági megrendelőkre az új  312/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 18-as pontja érvényes, de érdemes tanulmányozni a 19-20-21-es pontokat, hogy az esetleges kivitelezés közben felmerülő megbízások szabályszerűen történjenek, illetve a tulajdonosokat pontosan tájékoztatni lehessen.

18. A bruttó 50,0 m3-nél nem nagyobb térfogatú vagy a 1,5 m-nél nem mélyebb magánhasználatú kerti víz-, fürdőmedence, kerti tó építése.

19. A telek természetes terepszintjének - építési tevékenységgel összefüggő - 1,0 m, vagy annál kisebb mértékű végleges jellegű megváltoztatása.

20. Támfal építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttől számított 1,0 m magasságot.

21. Kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő……..

Továbbiakban a megmaradtak azok a szabályozások melyek a közületi, kereskedelmi célú medencék építésére vonatkoznak, miszerint csak építési engedély birtokában építhetők, és a használatbavételük, üzembehelyezésük is csak engedélyek megszerzése után lehetséges.

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy építési engedély nélkül végezhető tevékenység esetén is be kell tartani:

 • az építésügyi jogszabályokat (ideértve a helyi építési szabályzatot és a szabályozási tervet)
 • az országos településrendezési és építési követelményeket (OTÉK)
 • a kivitelezési tevékenységet érintő más hatósági előírásokat

 

Építési engedélyhez kötött medence építésének rövid vázlata, ha nem fér bele az engedély nélküli kivitelezés fogalomkörébe:

 • el kell készíttetni az építési engedélyezési tervdokumentációt,
 • be kell nyújtani a tervdokumentációt az illetékes elsőfokú építési hatósághoz, esetleg szakhatósági hozzájárulásokkal kiegészítve,
 • a jogerős engedély birtokában e-építési napló megnyitásával és vezetésével lehet a kivitelezést végezni,
 • végül az elkészült medence használatbavételi engedélyét kell megkérni.

A közületi, kereskedelmi célú medencék csak építési engedély birtokában építhetők, és a használatbavételük, üzembehelyezésük is csak engedélyek megszerzése után lehetséges. Az engedélyeztetési eljáráshoz biztosan szükséges:

 • Építési engedélyezési tervdokumentáció
 • Technológiai engedélyezési tervdokumentáció
 • Vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció
 • Nem kötelező, de fokozottan ajánlott: Kiviteli tervek (építészeti, technológiai)

Kérjük, engedje meg, hogy segítsünk!

Kérjen ajánlatot

 • ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK
 • MI SZÜKSÉGES EGY MEDENCE ÉPÍTÉSÉHEZ?
 • ELSŐDLEGES INFORMÁCIÓK:

Hogy erre a kérdésre pontosan válaszolni tudjunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy mit szeretnének. Bizonyára mindenkiben akár csak ötlet terén megfogalmazódott egy családi medence megépítésének gondolata. Egy jól sikerült strandolás, egy barátnál tett látogatás, vagy egy katalógus forgatása közben elképzelték saját medencéjüket. A különböző elképzelések után a családi költségvetést áttekintve úgy döntenek, belevágnak régi tervükbe.

És itt jövünk mi, hogy segíthessünk. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött megfelelő és megbízható szakmai háttérrel és hosszú távú előrelátással már a tervezésnél, és ötletek kidolgozásán keresztül át tudjuk adni tapasztalatainkat. Segítünk megoldást találni az ésszerűség, és a megvalósítás, a medence formája megjelenése, esetenként használhatósága és bekerülési költsége terén.  Egy pár kérdés és fogalom leírása után egyszerű hétköznapi példákkal segíthetjük döntését.

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy pontosan meg tudjunk felelni igényeiknek:

►A medence funkciója:

Tudnunk szükséges, mire kívánja azt használni. Sportolásra? Kikapcsolódásra? Esetleg mind a kettőre szeretné kiviteleztetni a medencét. Sportolási célokra javaslunk minimum egy 8mx4m-es szabad vízfelületű szabályos téglalap alakú, míg pihenésre alapban egy 6mx4m-es változatos formájú medencetestet. A kettő nem zárja ki egymást. Helyszűke esetén a medence méretarányai miatt előfordulhat, hogy pár tempó leúszása után már fordulni szükséges. Ezt elkerülendő egy úgynevezett ellenáramoltató beépítése, amivel a medence hosszát csökkenthetjük.

►Közös döntéssel meghatározni azt, hogy a kívánt medence feszített, vagy sűlyesztett víztükrű legyen:

►A feszített medence főbb elemei: túlfolyó vályú, többnyire alsó befúvósor, puffertartály ami szerepet játszik a vízszintszabályozásban, illetve a vályúból kilépő víz elsődleges tárolására szolgál annak elszívásáig a gépészeti aknába.

►A sűlyesztett víztükörnél: nincs szükség túlfolyó vályúra, helyette szerepet kap a fölözőszűrő, az oldal, ill. lépcsőbefúvók, és nincs szükség puffertartályra.

►A medence formája:

Szabadon választható, de gondolni kell arra, hogy a szabályos (járatos) mértani formájú medencetest könnyebben, valamint olcsóban fedhető, kivitelezése problémamentes, kevesebb a hulladék.
Fedés alatt természetesen a polikarbonát fedéseket, valamint minden hasonló megoldást szolgáló, általában elemeiben össze, ill. elhúzható direkt, vagy járható fedéseket értjük. Ne feledkezzünk meg a nyári szolártakaró méretéről, ami a hőháztartásban segít, valamint a téli ponyva fedésekről, takarásról, illetve a biztonsági takarókról, ami gyermekeinket védi.
Az épített lépcsők oldalsó síkból kiugró formája minden esetben drágítja a kivitelezést mind a két esetben. Sok megkeresést kapunk, legtöbb esetben kisgyermekes szülőktől, hogy a medence legyen mindenféleképpen eltérő vízmélységű, ék alakú fenéklemezzel, valamint térjünk el a bevált 150 cm-es szerkezeti magasságtól 120 cm-re. El kívánjuk mondani, hogy a szerkezeti magasság sűlyesztett víztükrű medencék esetében nem a vízszint, azt a fülözőszűrő (szkimmer) beépítési módja és magassága (méretezése) adja azt meg. legtöbb esetben a vízszint 135-140 cm, amiben egy átlagmagasságú felnőtt kényelmesen és nem lábujjhegyen áll. A medence fenéklemezének biztonságos ék alakú szintbeállítása a 15-20 fokot ne haladja meg, ezen még kényelmesen gyalogolhatunk, de ebben az esetben a medence méretét nagyban növelni szükséges, például egy hosszú oldalon 6 méteres medencét minimum 9 m-re lenne szükséges változtatni. Ennél magasabb „lejtő” hamis biztonságérzetet ad, csúszásmentesíteni szükséges. Legyünk egy kicsit önzők, a medencét minimum 25 évre építjük, és gyermekeink is felnőnek. Felügyelet nélkül úgy sem használhatják a medencét. Építsünk inkább a medencén belül egy vízzel fedett „napozóteraszt”, ahol két felnőtt kényelmesen megpihen, és ahol a sekély vízben gyermekeink gondtalanul  játszhatnak.
 

►A medence burkolata:

Tévhit, hogy a klasszikus értelemben vett kivitelezést a burkolatok drágítják meg, szó nincs erről. A felhasznált üvegmozaik sok esetben olcsóbb, mint a fólia. A jelentős anyagi eltérést az alapmunkáknál a felhasznált betontechnológia, a zsaluköves, Styropool, vagy monolitbetonszerkezet adja. Üvegmozaik, vagy hidegburkolat esetén a felhasznált betonnak tökéletesen vízzárónak, és repedésmentes vasalással szükséges elkészülnie, zsalukövet nem használunk, és két fázisban, egyben szükséges kiönteni a testet. A megkötött és egyben már vasalatokkal készre szerelt vízszintes betonlemez és a függőleges falazat közé duzzadó műanyag betét, ismertebb nevén duzzadószalag kerül. A függőleges falazat vasalását már a fenéklemezzel összekötve szükséges elvégezni, és a kiöntést minden esetben zsalutáblák közé tesszük. A hidegburkolatok alá, annak dacára, hogy az elkészült medencetest vízzárónak minősül, megfelelő minőségű műgyanta bázisú szigetelést készítünk.


Óvva intünk mindenkit!

zsalukőből épített medence esetén, ha azt hidegburkolattal (mozaik) kívánják burkolni,
az utólagosan teljes és tökéletes vízzárást ígérő kivitelezők ígéreteitől, mert pillanatnyi megoldást igen, de véglegeset nem tudnak biztosítani.

A rendszerváltás után olyan technológiák érkeztek az országba, melyek jelentősen lecsökkentették a medenceépítés költségeit. A költséges üvegmozaik, mozaik, ill. kerámia és hidegburkolatokat részben felváltották az úgynevezett fóliaburkolatok. Sajnos a fólia szó sokunkban a vezető hipermarketek pár évre tervezett fémpalástú medencéjének burkolata, fóliája jut eszünkbe. Ez nem kritika, hanem szeretnénk elkülöníteni a fóliák fogalmát egymástól. (megjegyezzük azt is, hogy ilyen típusú medence üzemeltetésével felmérhetjük tűrőképességünket ahhoz, hogy akarunk-e későbbiekben stabil végleges medencét telepíttetni) a jelen használt medenceburkoló fóliák éllovasai a már bemutatott fóliaválaszték, amik szálerősítéssel ellátva 1.5 mm vastagsággal rendelkezve gyakorlatilag tönkretehetetlenek, színviláguk, mintázatuk és kezelhetőségük sok esetben felülmúlják a hagyományosokét, nem utolsó sorban az alap kivitelezési díj 25-30%-a megspórolható a technológiából eredően.

►Lépcsők:
Formaviláguk, méretük változatos, kisebb felületű medencék esetén nem csak optikailag, hanem esztétikumukkal is növelik a vízfelszínt. Beszélhetünk egyenes, ívelt, római stb. lépcsőkről. A kőműves és fóliás kivitelezést általában 5-10%-al drágítják.  Nagyon ajánljuk mozgásukban korlátozott, idősebb embereknek, illetve olyan kisgyermekes szülőknek, akik számára a medencelétra használata nehézkes, ill. balesetveszélyes lehet.

►Kapaszkodók, korlátok:

Rozsdamentes alapanyagból készülnek, minden igényt kielégíthetnek, rögzítésükben eltérőek. Megfelelőnek ítéljük meg, a medencetesten kívülről rögzített korlátokat. Lépcsők mellé is kivitelezzük, így a vízből való kilépés biztonsága nem csak a lépcsőfok csúszásmentesítésén múlik. Kiválasztásuknál nagyon fontos szempont a medence későbbi fedhetősége.

►Gépészet:

Gépészetnek (alapgépészetnek) nevezzük a medence teljes vízkörét ellátó minden igényt kielégítő összeszerelt, szivattyút, homok vagy üvegtöltetű szűrőtartályt, ill. többfunkciós szeleppel ellátott egységet csőhálózattal felszerelten. A csőhálózat köti össze a medencetestbe beépített szerelvényeket, külső illesztett elemeket (pl. hőszivattyú, szolár) illetve a gépészeti aknában gondoskodik a megfelelő rendszerek kiszolgálásáról. Alap elvárásunk, hogy a gépészet tudjon szűrni, keringtetni, visszamosatni, és üríteni egy rendszeren belül. Tervezésénél nagyon fontos szempont, hogy a rendszer állagsérelem (bontás) nélkül bővíthető legyen, képes legyen fogadni megnövekedett igényeinket fűtés, vegyszerező automatikák, és élményelemek terén. Felméréseink esetén tájékoztatást adunk újdonságokról, a később várható bekerülési költségekről, így évek során okos előrelátó tervezéssel medencénket a legmagasabb elvárt szintre juttathatjuk.

A gépészet kiválasztása nagyon fontos szempont. Sajnos sok kivitelező felelőtlenül adja meg a méretezést, ami minden szakmai alapot nélkülöz. Inkább a méreteket, és a költségeket helyezik előtérbe, mint egy rövid, alapszámításokon múló teljesítményt. Nem feltétlenül a szivattyú névleges teljesítményén múlik minden. A számításoknál azt szükséges alapul vennünk, hogy a medence teljes vízkészletének 4, de legfeljebb 5 órán belül át kell fordulnia.

⇔Kis szakmai ismeret⇔:

Lakossági medencéknél hagyományos tartálykialakításnál, és hagyományos Pl. homok töltet esetén általánosan 50 m/h sebességgel (V) számolhatunk.

Választásnál a szűrésre szánt mennyiséget (medence térfogata) Q egyenlő a szűrő felület nagysága F osztva a szűrési sebességgel V azaz Q = F /V

A tartályok szűrőfelületét számításokkal adták meg, méretezésük átmérőben (D) történik.

 • D-400  szűrőfelület 0.13 m2   
 • D-450  szűrőfelület 0.16 m2
 • D-500 szűrőfelület  0.20 m2
 • D-600 szűrőfelület  0.28 m2

6 x 3 x 1.5 medence= 27 m3= Q

Q azaz 27 m3 = F 0.13 x V azaz 50m/h 27 m3 = 6.5 m3/h x 4 óra forgatási idővel= 28m3

ha a táblázatra felnézünk (tartály) a 400-as megfelelő választás.

Felsorolásunk korántsem volt teljes, rengeteg dolog és információ hiányzik belőle. Ha többet szeretne megtudni,  kérjük, hogy a kérdések rovatba írjon nekünk, és ott kimerítően igyekszünk rá válaszolni, esetleg partnercéghez irányítani.

Egy medenceépítésre is értelmezhető okos mondás szerint, nem vagyunk annyira gazdagok, hogy csábítóan olcsón vásároljunk. Van benne igazság. A lényeg az, bármennyibe is kerüljön a medence, oktalan és felesleges spórolásunkat ne bánjuk meg később. Szolgáljon az mindannyiunk örömére, mert okos és praktikus megoldásokkal medencénket későbbiekben fejleszteni is tudjuk. Mindenképpen azon gondolkodjunk el, hogy a kivitelezett méreten és a mélységen való későbbi változtatás a lehető legköltségesebb. Átgondolt tervezéssel, fontossági sorrend felállításával kicsit lassabban, de biztonságosan érjünk célhoz. Olyan anyagokkal és funkciókkal spórolhatunk, amiknek beépítésének későbbi lehetőségét minimális felárral megrendelhetjük. (fűtés lehetősége, ellenáramoltató lehetősége, pezsgőfürdő, buzgár, nyakzuhany későbbi beépítése, automatikák és pl. vegyszerező automaták beépítése, stb.) Fóliás medencénknél néhány nap alatt komplett borítást cserélhetünk, ha az előző gyengébb minőségű volt, ill. nem tetszett. Még egy dolog, amin nem változtathatunk, ill. annyiba kerül, mintha újat építenénk: egy pl. zsaluköves alapvetően fóliabélésre tervezett medencéből soha sem lesz üvegmozaik borítású, de feszített lehetséges. Ha a költségvetést készítő szakember árajánlatát tanulmányozzuk, a leírtakkal esetenként spórolhatunk, de rossz minőségű, csábítóan olcsó alapanyagok beépítésével mindenképpen vesztesek leszünk.

Kérjen ajánlatot